Oostbelgië feliciteert Melse Musicus !

Léon – Bernard Giot uit Melle ( Oost – Vlaanderen ) krijgt felicitaties
van de Minister voor Cultuur van de Duitstalige Gemeenschap van België
bij gelegenheid van zijn 65ste verjaardag en zijn Gouden J̇ubileum !
+ 30 jaar J̇ubileum van ’De Verenigde Koren’ ! ! !

De gekende Melse musicus Léon-Bernard Giot, zangpedagoog, bariton, koor- en orkestleider en voorzanger-orgelist in tal van parochies in ons land heeft er na een actieve loopbaan van meer dan 45-jaar als zelfstandige ondernemer, als werknemer en als ambtenaar, ook nog een rijk gevulde 50-jarige loopbaan als musicus achter de rug…en het is nog niet gedaan, aldus de blije jubilaris !
Bernard stamt uit een zeer muzikale familie, grootmoeder Marthe Davaux speelde piano en vader Léon zong en speelde ook wat viool ; zijn grootoom en liedjeszanger heeft zelfs een reus in Charleroi naar zijn beeltenis ( géant Davau ) en een naamplaat in de rue du Collège n° 5 te Charleroi.
Zijn rijkgevulde loopbaan heeft Bernard te danken aan zijn eigen grenzeloze doorzettingsvermogen en niet in het minst aan zijn trouwe partner in lief en leed, zijn echtgenote met wie hij 3 kinderen heeft : een cellist, een violiste en een pianiste… Het gekende gezegde is hier meer dan anders op zijn plaats :
achter elke sterke man staat een sterkere vrouw !

Léon-Bernard Giot is van kindsbeen af steeds actief geweest in de Rooms-Katholieke kerk, eerst als misdienaar en koorknaap en al heel vroeg ook als orgelist en koorleider. Ondanks de zware oorlogsjaren die steeds als rode draad door de familiale geschiedenis liepen en de daaropvolgende dramatische verhalen waarbij een grootoom ( J̇oseph Davaux , broer van zijn grootmoeder ) door de Duitsers werd doodgereden op het einde van de oorlog , heeft Bernard steeds de Duitse muziek en de muziek van Duitse componisten uit de vorige eeuwen weten te waarderen en naar hun échte overstijgende waarde in te schatten.
Hij heeft dan ook jarenlang gewerkt met zangers en koren om hen de juiste uitspraak van de Duitse taal aan te leren en bij te brengen. Hij heeft hen permanent bijgeschaafd en hen zelfs de aangepaste dictie voor zangers ingelepeld waardoor de verstaanbaarheid veel beter werd.
Hij heeft ook steeds het zeer brede repertoire van Duitse en Duitstalige componisten uit andere landen zoals Oostenrijk, op zijn talrijke concert-programma’s opgenomen : Bach, Beethoven, Mozart, Haydn, Strauss,…
An der schönen blauen Donau, oorspronkelijk door Strauss geschreven voor mannenkoor, is heden de parel aan de kroon van de door hem gestichte
’De Verenigde Koren’ die dit jaar hun 30 jaar J̇ubileum vieren !
Deze koorvereniging werd door Giot gesticht naar aanleiding van de Koningsfeesten 60 / 40 voor de verjaardag van wijlen Koning Boudewijn.
Aan L-B Giot werd namelijk door vrienden van de koning , begin 1991, gevraagd om een koor samen te stellen van 150 ervaren koorzangers voor het slotconcert van de Koningsfeesten op 21 juli 1991.
Giot was het idee genegen maar wist dat het een zeer moeilijke opdracht zou worden om tijden de grote vakantie 150 dergelijke zangers en zangeressen bijeen te krijgen. De opdracht luidde : zoveel mogelijk provincies betrekken bij de samenstelling ; West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg, Brabant . . . Uit dankbaarheid werd Giot dan ook voorgesteld aan Zijne Majesteit Koning Boudewijn en aan de hele Koninklijke familie, samen met Will Tura, Viktor Laszlo, Toots Tielemans, Marc Claesen, Sylveer Van den Broeck e.a. ( zie foto ). Er werden 100 tot 150.000 toeschouwers verwacht, maar het werden er meer dan 450.000 ! ! !
Door dit overweldigend succes heeft deze muzikale duizendpoot dan ook gedacht om van de gelegenheid gebruik te maken om van dit grote concertkoor een heuse culturele vereniging te maken waarmee ook later kon concerteren :
’De Verenigde Koren’ = ’Les Chœurs Réunis’ = ’Den Vereinigten Chören’
( zie affiche ) waren geboren ! 1991 – 2021 , nu 30 jaar geleden !
De felicitaties van de Minister voor Cultuur van de Duitstalige Gemeenschap van België , met name İsabelle Weykmans , ( zie bijlage ) komt dan ook niet zomaar uit de lucht gevallen, en haar wensen naar de jubilaris toe om nog vele jaren verder te werken aan het brengen van kwaliteitsvolle Duitstalige werken is dan ook niet in dovemansoren gevallen…

De andere ministeriële kabinetten van de Waalse en de Vlaamse Gemeenschap hebben besloten om na het zomerreces en mits een corona – vrije omgeving hun bijdrage of eigen invulling te zullen leveren aan dit bijzondere jubileum.

Tekst en afbeeldingen Léon-Bernard Giot ©
Dit bericht is geplaatst in Music met de tags . Bookmark de permalink.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *