Als Kunst de metro neemt in Brussel

U hoeft niet altijd naar het museum om kunst te bewonderen. Een stad als Brussel staat vol met kunstobjecten en architectuurpareltjes, waar u soms onopgemerkt voorbij wandelt. Ook in de Brusselse metro kunt u kunst en design bewonderen, voor de prijs van een simpel metroticketje.
De Brusselse metro is immers het grootste levende museum van hedendaagse kunst in België. Monumentale kunstwerken van Belgische kunstenaars, waarvoor in ‘gewone’ musea onvoldoende ruimte is, worden van bij de bouw van de metrostations geïntegreerd in de architectuur. Ronkende namen uit de kunstwereld zoals Hergé, Paul Delvaux, Roger Raveel, Pol Bury, Stephan Vanfleteren, en zovele andere gerenommeerde kunstenaars vinden er permanent onderdak.
Zo komen duizenden reizigers elke dag, al dan niet bewust, in contact met hedendaagse kunst, en dat zonder enige verplichting, met enkel een vervoerbewijs op zak.

Meer dan 80 kunstwerken zorgen voor een unieke verfraaiing en decoratie van de metrostations. Verschillende hedendaagse kunststromingen vinden een permanente plaats in deze metropolitaanse wereld. Wandschilderingen, beeldhouwwerken en tal van andere kunstgenres maken van de Brusselse metro één van de grootste ondergrondse kunstgalerijen ter wereld !

Toen begin jaren ’60 het Brusselse metroproject concreet vorm kreeg, zagen de ontwerpers dit nieuwe ondergrondse netwerk als een open, levendige, originele omgeving. Alle stations moesten verschillend zijn, hetzij door hun vorm, hetzij door de aard van hun afwerking, met tegelijk toch een eenheid in hun decoratie. De reiziger zou dus door stations reizen met elk hun eigen sfeer en identiteit, maar tegelijk ook met constante elementen die zouden helpen bij de oriëntatie.

De ontwerpers van de Brusselse metro werden indertijd gesteund door de minister van Communicatie en besloten dat kunst niet mocht ontbreken in dit grote werk. Kort voor de ingebruikname van de eerste premetrostations, eind 1969, werd een artistieke commissie opgericht. Ze had tot doel de Minister van Communicatie te adviseren bij de keuze van de artiesten die zouden instaan voor de kunstwerken ter verfraaiing van de stations. Ze was ook belast met de follow-up van de projecten en hun uitvoering. Na de regionalisering gaf de artistieke commissie in 1990 de fakkel door aan de Artistieke Commissie van de Vervoerinfrastructuren (ACVI) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die instond voor de keuze en het onderhoud van de kunstwerken in de metro maar ook langs enkele belangrijke gewestwegen. De commissie hield bij haar keuzes rekening met de creativiteit van de artiest met het oog op de plaats in kwestie. Er werd ook rekening gehouden met de ervaring en de reputatie van de kunstenaar, het concept, het beeld en het budget. In 2008 maakte de ACVI na een regeringsbeslissing van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, op haar beurt plaats voor de expertisepool “Kunst in de openbare ruimte”.

Vandaag zorgen meer dan 80 kunstwerken voor de verfraaiing van de perrons, lokettenzalen en gangen, en blazen ze de meeste van de 69 metrostations artistiek leven in. Alle disciplines komen aan bod: schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s, glasramen… en alle materialen: van doek tot brons, van hout tot glas, van marmer tot staal. De kunstwerken zorgen voor dat ene extraatje in de stations, zodat het niet louter doorgangsplaatsen zijn, maar veeleer plaatsen om te leven en te beleven.

We nodigen u graag uit om op ontdekking te gaan in deze grootste ondergrondse kunstgalerij van de hoofdstad. In samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft de MIVB een gids uitgebracht over de kunst in de metro. Per station vindt u gedetailleerde informatie over elk kunstwerk dat zich iedere dag opnieuw presenteert aan de massa’s reizigers die er voorbijkomen.
U vindt een overzicht van de verschillende stations en kunstenaars op de website van de Brusselse vervoersmaatschappij www.mivb.be. De brochure ‘Als kunst de metro neemt’ kan via deze site ook gratis gedownload worden.

Veel reisplezier!

Annemie Genbrugge

Dit bericht is geplaatst in Non classé. Bookmark de permalink.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *