NAUSICAA, het Nationaal Zeecentrum in Boulogne-sur-mer,

sensibiliseert voor een beter beheer van de oceanen en hun rijkdommen.

Ieder van ons weet ondertussen dat de grootste uitdaging van de XXIe eeuw erin bestaat onze ecologische voetafdruk drastisch te verkleinen om zo de klimaatopwarming van onze planeet tegen te gaan. Over thema’s als mobiliteit, energieverbruik, voeding e.d., is het laatste woord nog lang niet gezegd en geschreven, maar de tijd dringt .. willen we onze aardbol vrijwaren voor de toekomst! Wat weinigen echter weten, is dat de oceaan ook essentieel is voor het natuurlijke evenwicht van diezelfde planeet. Hij regelt het klimaat, recycleert het water en produceert zuurstof… De zee, bakermat van het leven op aarde, is tot op grote diepte bevolkt met duizenden levende wezens. Dat leven in de oceaan is een bron van voeding en zou wel eens aan de basis kunnen liggen van waardevolle rijkdommen voor de mens, bijvoorbeeld de productie van nieuwe geneesmiddelen. Deze immense en krachtige oceaan bevat tevens een potentieel aan energie en mineraal materiaal dat de behoeften van een mensheid in volle ontwikkeling zou kunnen dekken. Er zijn tal van activiteiten die verband houden met de zee -toerisme, visvangst, visteelt of maritiem transport- en die dus niet alleen belangrijke economische voordelen bieden, maar ook zorgen voor miljoenen jobs. Nausicaá, het nationaal zeecentrum, wil daarom met dit grootste aquarium van Europa, het publiek sensibiliseren voor een onderzeese wereld die duurzamer en rechtvaardiger is..

Het is een in zijn soort uniek ontdekkingscentrum voor het zeemilieu. Het is tegelijk ludiek, pedagogisch en wetenschappelijk en het richt zijn aandacht vooral op de relaties tussen de Mens en de Zee. Reuzeaquariums, onderzeese expedities, spitstechnologie in dienst van een grandioos en betoverend schouwspel: de droomplek bij uitstek voor iedere bezoeker, jong en oud! Duidelijke uitleg, een documentatiecentrum, films, tijdelijke tentoonstellingen, voordrachten, pedagogische programma’s, geanimeerde exposities: kortom, de ideale plaats om te leren en begrijpen!

Ontworpen in 1991, heeft het Nationaal Zeecentrum ondertussen meer dan 16 miljoen bezoekers over de vloer gehad en is op één na de meest bezochte toeristische bezienswaardigheid te noorden van Parijs. Voor de stad Boulogne-sur-mer en voor de Opaalkust is de toeristische impact van Nausicaá onmiskenbaar groot en deze komt ten goede aan de hele streek.
In 2018 verdubbelde het zeecentrum zijn oppervlakte dankzij het parcours ‘Volle Zee’ met het grootste waterbassin van Europa dat het ecosysteem van de volle zee reconstrueert. Een doorzichtige tunnel met een lengte van 18 meter en verschillende doorkijkjes, reuzegrote ramen en een opening die 20 m breed en 5 m hoog is, zorgen voor spectaculaire uitzichten op het grote bassin, met een watervolume van 10 000 m3.

Nausicaá brengt de zee dichterbij en doet van haar houden, bouwsteen van het leven en bron van rijkdommen voor vandaag en morgen. Als initiatiefnemer en stuwende kracht van de Blue Society biedt het Zeecentrum een nieuwe kijk op oplossingen voor de toekomst van de mensheid, afkomstig uit de oceaan. De Blue Society tracht te voorzien in de huidige en toekomstige behoeften van de maatschappij, in een geest van ‘positieve’ groei, door uit te gaan van immens grote potentieel dat de wereldoceaan ons biedt. Ze steunt op het duurzaam gebruik van de hulpbronnen uit de zee en ook op de ontwikkeling van vernieuwende technologieën die werk en economische middelen moeten genereren.

In 27 jaar heeft Nausicaá zich opgeworpen als leidende figuur bij het sensibiliseren van de maatschappij voor het zeemilieu, zowel op nationaal als internationaal vlak. Dat het zeecentrum voor zijn educatieve werking uitgeroepen werd tot ‘Center of Excellence’ door de Intergouvernementele Oceanografische Commissie van Unesco, is reden genoeg om de verplaatsing naar Boulogne-sur-mer niet langer uit te stellen!

Enkele cijfers

  • het aantal dieren 58 000
  • het aantal soorten vissen 1 600
  • het aantal haaiensoorten 12
  • het totale watervolume van Nausicaá 17 000 m3
  • de oppervlakte van de hoofdtentoonstelling 10 000 m3
  • het gewicht van de zwaarste kostganger (zeeleeuw Speedy) 208 kg
  • de leeftijd van de oudste kostganger (de zandtijgerhaai) 31 jaar
  • de lengte van het buizenstelsel voor de waterzuivering 7 km
  • het aantal bezoekers in 27 jaar 16 miljoen

Praktische informatie en tarieven :

Nausicaá, Nationaal Zeecentrum
Boulevard Ste Beuve
BP 189
62200 Boulogne-sur-Mer
Frankrijk
www.nausicaa.fr
Tel: +33 3 21 30 99 99
E-mail: info[a]nausicaa.fr

Annemie GENBRUGGE

 

 

Dit bericht is geplaatst in Non classé. Bookmark de permalink.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *